efficiënt werken in de automotive sector: zo doe je dat!

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

Binnen autobedrijven horen wij regelmatig “we moeten niet harder, maar slimmer werken”. Helaas blijft het vaak bij woorden, slechts zelden wordt werk efficiënter gemaakt en verspillingen verminderd. Vibber doet regelmatig onderzoek naar efficiëntie binnen organisaties, soms zelfs in de vorm van tijdstudies. Uit onderzoek blijkt dat er veel tijd verloren gaat aan: onnodige werkzaamheden, bewegingen, vertragingen en verstoringen. Efficiënt werken is extra belangrijk in een branche waarin de marges flinterdun zijn. In deze blog lees je tips en tricks over efficiënt werken. Dit hebben wij ook besproken in ons artikel de blinde vlek in autoland.

Dit is het vierde artikel in een serie over het belang van aftersales voor het rendement van een autobedrijf. Wat ons betreft, nog steeds een blinde vlek in autoland.

Toyota Production System (TPS)

In de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw is in de fabrieken van Toyota de Lean-denkwijze ontstaan. Toyota wilde  snel, efficiënt én foutloos produceren. In die tijd was Taiichi Ohno werkzaam in de Toyota-fabrieken. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van het Toyota Production System (TPS). Ohno heeft een grote rol gespeeld in het beschrijven van ‘de zeven verspillingen’.

Vaak constateren wij dat aftersales processen inefficiënt zijn. Het verminderen van de zeven verspillingen is belangrijk zorgt voor beter aftersalesrendement. Tegenwoordig gaat het om: ‘de acht verspillingen’. Verspilling nummer 8 is: het niet gebruiken van iemands talent.

De acht verspillingen van Lean:

  1. Overproductie
  2. Wachten
  3. Transport
  4. Overbodige processtappen
  5. Voorraad
  6. Onnodige bewegingen
  7. Fouten
  8. Talent (niet gebruiken)

wat gaat fout met efficiënt werken binnen autobedrijven?

Als we het over efficiënt werken binnen een autobedrijf hebben, waar kan je dan aan denken?

onnodige bewegingen

Op een werkdag worden heel wat meters afgelegd door monteurs (dit noemen wij loopbewegingen). Zij zijn dan op zoek zijn naar gereedschap of de auto van een klant. Wat veel voorkomt is dat de monteur de werkorder  naar de receptie loopt. De orders worden naar de receptie gelopen nadat zij hun diagnose afgerond hebben. Al die onnodige meters, zonde van de tijd!
Naast onnodige loopbewegingen, constateren wij ook regelmatig onnodige brugbewegingen. Vibber voert jaarlijks een groot aantal tijdstudies uit op de werkplaats in de vorm van een Multi Moment Opname. Vibber constateert regelmatig dat onderhoudswerkzaamheden onvoldoende gestandaardiseerd uitgevoerd worden. Dit hoeft natuurlijk niet gelijk een probleem te zijn. Wanneer een brug onnodig vaak op en neer gaat, dan wordt dat wél een probleem.

aftersalesprocessen

Aftersalesprocessen die niet goed lopen en/of op elkaar aansluiten, kunnen ervoor zorgen dat medewerkers op elkaar moeten wachten. In de praktijk zien wij regelmatig dat kostbare tijd verloren gaat. Er gaat voornamelijk veel tijd verloren als een monteur onnodig lang moet wachten op onderdelen of toestemming voor meerwerk. Er gaat veel tijd verloren doordat werkorders onvolledig, onleesbaar of zelfs onvindbaar zijn.

Niet goed lopende en/of op elkaar aansluitende aftersalesprocessen resulteren ook in fouten. Deze fouten kunnen weer resulteren in herhaalreparaties. Het effect én de (faal)kosten van een herhaalreparatie wordt vaak onderschat. Klanten komen dan onaangekondigd terug. Zij hebben dan acuut hulp nodig door een fout, wat resulteert in ontevredenheid.  Daardoor moet wellicht opnieuw een onderdeel gemonteerd worden en / of een monteur moet van zijn betaalde klus af. Mogelijke gevolgen hiervan zijn: verlaagde omzet, minder productiviteit, extra werk voor de receptie en interne kosten voor onderdelen en vervangend vervoer.

efficiënt werken met technologie

digitalisering zorgt voor efficiënt werken

Binnen steeds meer automotive-organisaties is een digitale transformatie van aftersales handelingen zichtbaar. Hierbij worden applicaties als CheckIT, Claire en Autodialog ingezet. Doormiddel van deze apps wordt waarde toegevoegd aan het contact met de klant. Deze apps zorgen ook voor efficiënter werken. Omdat aftersales cruciaal is voor klanttevredenheid, zal meer rendement als gevolg komen. Hierbij is digitalisering inmiddels niet alleen handig, maar broodnodig. Digitalisering is een uitstekend middel om verspilling te voorkomen. Onnodig wachten, lopen, schrijven, uitleggen of overdragen kost tijd. Efficiënt werken komt als gevolg van onnodige acties verminderen. Hierbij wordt technologie ingezet als ondersteuning van mensen. Doormiddel van digitalisering hoeven medewerkers niet meer te schrijven. Dit zorgt ervoor dat diagnoses en reparatieadviezen digitaal verwerkt en onderbouwd worden. Doormiddel van foto’s & video’s hoeven medewerkers niet meer onnodig heen en weer te lopen tussen receptie, magazijn en de werkplaats.
efficiënt werken in de garage

Wil je hierover eens verder van gedachten wisselen? Of heb je andere aftersalesuitdagingen, neem dan gerust contact met ons op.

Remco de Vette (06 21 28 02 06 | r.devette@vibber.nl)

De marges in automotive-retail zijn flinterdun. Binnen vibber begrijpen wij er niets van dat maar weinig autobedrijven écht werk maken van hun aftersalesbijdrage. Wij zien het geld simpelweg op straat liggen en bijna niemand bukt?! En dat moet anders, vinden wij. De komende periode brengen wij iedere week een artikel uit, waarin we een relevant aftersalesthema behandelen.

kijk hier voor andere artikelen:

De blinde vlek in autoland

Een goede werkplaatsplanning is het halve werk (en misschien wel méér)

Aftersales performance: nét zo essentieel als sturen op sales performance

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Vibber

Terugblik SEMCO-training De Waal

De Semco training voor leidinggevenden is er voor iedere medewerker die collega’s begeleidt, ondersteunt of aanstuurt. Noem het de...

Vibber

Kerstboodschap 2023

Afgelopen jaar stond in het teken van verandering, omdat we verhuisd zijn naar een pand in Rijswijk. Op ons nieuwe kantoor kunnen we onze...

Vibber

vibber rijdt MONO

Vibber is ambassadeur geworden van de MONO campagne en heeft zich aangesloten bij MONO zakelijk. Jaarlijks betreuren we in het zakelijk verkeer 240 doden en circa 12.000 ernstig...

People

medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk Auto Totaal BV

Het verhogen van het werkgeluk en de medewerkersbetrokkenheid stond centraal tijdens het project bij Auto...

Assets

vibber implementatie Ultimo werkplaatsmanagement en assetmanagement bij Spaansen

aanleiding Marcel Spaansen, manager bij Spaansen Materieel en Techniek, heeft de ambitie...

People, Vibber

betrokkenheid en werkgeluk binnen de automotive

Hoe kun je als autobedrijf zorgen dat je aantrekkelijk bent én blijft om bij te werken, waardoor er meer...

Assets, Projects

duurzaam assetmanagement bij Irado (video)

Vibber is door Irado gevraagd om duurzaam assetmanagement op te zetten. In de vorm van een volwaardige afdeling en de implementatie van...

People

vibber officieel partner van Semco Style Institute

Met de ondertekening van een partnerovereenkomst slaan vibber en Semco Style Institute de handen ineen om...

Assets

verhoging inzetbaarheid van wagenpark bij Wielemaker

Wielemaker is al meer dan honderd jaar actief in Middelburg met haar afvalinzameling en transport. Tot circa...

Vibber

happy vibber day!

Vibber is één jaar! Wij zijn hier uiteraard heel erg blij mee en dat mag gevierd worden. Aangezien het erg lastig is om dit te vieren in corona-tijd, moesten wij creatief zijn....

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Projects

digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Assets, Projects

Looije Verpakkingen: vooruit in facilitymanagement

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Assets, Projects

wagen- en materieelparkbeheer Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

autonomie en zelfsturing implementeren bij Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

trainingen van de vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw...

People, Projects

aftersales bijdrage: hét antwoord op dalend rendement

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

onafhankelijk audit bureau: controleren bij Mitsubishi Motors

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Lange Kleiweg 56C
2288 GK Rijswijk

hallo@vibber.nl
+31 (0) 70 204 4242

Lange Kleiweg 56C
2288 GK Rijswijk

audits@vibber.nl
+31 (0) 70 204 4045

© 2024 vibber B.V.