talentontwikkeling (TMA)

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

Plezier en passie voor het werken, wie wil dat nou niet? Met een blij gevoel naar je werk gaan en daar opdrachten uitvoeren waar je écht talent voor hebt. Bij vibber people focussen we ons op deze talentontwikkeling, zodat jouw werknemers de beste resultaten laten zien. Wanneer je medewerkers goed presteren en tevreden zijn, dan is klanttevredenheid een logisch gevolg. Ondanks dat we weten dat het belangrijk is om bezig te zijn met de dingen waar je goed in bent en die je leuk vindt, is het voor werknemers én werkgevers soms lastig wanneer geconstateerd wordt dat iemand niet zo goed op zijn plek zit. Er wordt vaak gedacht aan een training, om vaardigheden bij te brengen. Terwijl het soms beter is om juist iets heel anders te gaan doen, omdat het beter bij de persoon past.

Vibber helpt om talenten en ontwikkelingen te ontdekken. We vinden, ontwikkelen en behouden het talent van jouw medewerkers en zorgen ervoor dat mensen op de juiste plek zitten. Want als mensen zich goed voelen, blijven ze gemotiveerd en zullen ze zich continu willen verbeteren.

wat komt daar dan bij kijken?

TMA-analyse

TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse en geeft je een beter inzicht in wie je werkelijk bent. Deze analyse zegt niets over “goed” of “fout”, maar zegt iets over jouw natuurlijke voorkeursgedrag en is daarmee één van de weinige positieve analyses. Daarom past deze ook zo goed binnen de filosofie van vibber: elk individu is waardevol en heeft zijn eigen kernkwaliteiten.

uitleg Talenten Motivatie Analyse

De TMA geeft je inzicht in je talenten én motieven. Jouw motieven zijn van grote invloed op jouw gedrag. De TMA methode kijkt dus een laag dieper dan alleen naar jouw gedrag. Deze Talenten Motivatie Analyse kijkt naar het voorkeursgedrag dat jij van nature laat zien of wilt laten zien.

De TMA methode hanteert 22 drijfveren/motieven en daaruit volgen 44 talenten. Daarna volgt een koppeling tussen jouw talenten en competenties (53 stuks). Hierbij wordt aangegeven hoe gemakkelijk je een competentie kunt ontwikkelen . Wanneer je ergens minder talent voor hebt, is het ook minder zinvol om hierin te investeren. Deze inzichten zijn ook waardevol bij het maken van loopbaankeuzes en bij jouw eigen persoonlijke talentontwikkeling . De input voor deze analyse zijn ruim driehonderd vragen die je online invult. Dat lijkt veel, maar het duurt nog geen uur.

verschil drijfveren en talent

Drijfveren zijn de basis van de persoonlijkheid van mensen. Ten tweede hebben drijfveren een grote invloed op gedrag en ontwikkelingsmogelijkheden. Een talent geeft een intrinsieke behoefte aan, dat wil zeggen dat een talent aangeeft aan welke kant je van een drijfveer zit. Talenten zijn positief geformuleerde gedragsbewoordingen die voortvloeien uit hoge en lage scores van de drijfveren. Bijvoorbeeld de drijfveer “dominantie”: scoor je hier lager op dan ben je waarschijnlijk meer coöperatief, en scoor je hier hoger op dan ben je meer sturend. Beiden zijn talenten, beiden heb je nodig in een team en beiden zijn dan ook niet fout.

verschil competentie en talent

Een competentie is een gedragsvaardigheid die iemand bezit. In hoeverre iemand ze vertoont en ontwikkelt, wordt beïnvloed door de omgeving én door iemands talenten. Talenten bepalen de aanleg die iemand heeft voor een bepaalde competentie en daarmee ook de ontwikkelbaarheid ervan.

Talenten Motivatie Analyse voor de werknemer

Door de TMA-methode krijg je inzicht in je drijfveren en talenten gecombineerd aan je competenties. Hierdoor weet je bijvoorbeeld waar je energie van krijgt en waarom andere zaken zoveel energie kosten. Of je komt er achter wat je werkelijk héél leuk vindt om te doen. Het vinden van de juiste baan of functie wordt dan ook veel eenvoudiger. Dit inzicht krijg je op individueel vlak, maar het inzicht kan ook in teamverband geschetst worden, wanneer deze analyse voor het gehele team uitgevoerd wordt. Er wordt dan inzicht gegeven in de samenstelling van het team en of de juiste karakters en competenties aanwezig zijn in het team.

Zie hieronder een voorbeeld van een diagram uit de TMA-rapportage. Lees verder onder de afbeelding.

TMA analyse talentontwikkeling

Talenten Motivatie Analyse voor de werkgever

De TMA-methode geeft jou als werkgever inzicht in wie jouw medewerker werkelijk is en wat hem of haar drijft. Daarnaast geeft de analyse jou inzicht in zijn of haar competenties én nog veel belangrijker, in de ontwikkelbaarheid hiervan. Door hier als werkgever daadwerkelijk wat mee te doen zorg je ervoor dat de medewerker in staat is “de beste versie van zichzelf te laten zien!” Hoe gaaf is dat!

En wat betekent dit voor de betrokkenheid en loyaliteit van deze medewerker? Het is duidelijk dat wanneer de medewerker zich meer betrokken voelen, zij ook loyaler zijn aan de werkgever én meer waarde oplevert.

aanpak Talenten Motivatie Analyse

Om zo veel mogelijk mensen gebruik te kunnen laten maken van dit mooie instrument gebeuren de meeste sessies online. Hiermee houden we de kosten beperkt. We starten met een telefonische intake, vervolgens vul je online de vragenlijst in. Op basis van de resultaten gaan we de analyse maken en koppelen we dit aan je terug in een telefonisch of online gesprek (Skype/Zoom/Teams). Uiteraard is maatwerk ook mogelijk.

Ter opvolging op de resultaten bieden we ook een coaching pakket aan waarbij wij je ondersteunen in jouw persoonlijke ontwikkeling en de te maken keuzes. We kunnen je ook ondersteunen in sollicitatietrajecten, jouw CV pimpen en je helpen met het schrijven van een toffe brief.

kosten TMA-analyse

Wij hanteren marktconforme prijzen voor de TMA-analyse. Een individuele TMA-analyse neem je al af voor € 645 per persoon inclusief een online gesprek van 1,5 uur. Als resultaat krijg je alle inzichten en analyses in een overzichtelijk rapport weergegeven. Je kunt je aanmelden door HIER contact te leggen met onze TMA-specialist.

Voor het coaching traject, dat je af kunt nemen na afloop van de analyse, hanteren we een startpakket van vijf coaching sessies van een uur voor €645 (exclusief btw).

loopbaan coaching voor studenten

Studenten opgelet! Omdat wij het belangrijk vinden dat jullie goed inzicht krijgen in jouw eigen drijfveren en talenten zodat je de juiste keuzes maakt, bieden we dezelfde volwaardige analyse aan tegen een studententarief van € 420 (in plaats van € 645). Meld jezelf aan door  HIER contact te leggen met onze TMA-specialist. Alle prijzen zijn exclusief btw.

TMA-teamscan

Naast individuele TMA-analyses kunnen we ook een teamscan afnemen. Dan wordt op basis van de individuele analyse ook een teamanalyse gemaakt. Je komt dan achter het ‘groepskarakter’ van je team en of je teamleden op de juiste plek binnen het bedrijf werken. Is de talentontwikkeling binnen mijn team volledig benut en wat missen we in het team? Welke cursussen en trainingen bieden mijn team de meeste mogelijkheden? Al deze vragen zullen beantwoord worden na het uitvoeren van de teamscan van vibber.

TMA als teamscan

Naast individuele analyses verzorgen wij ook teamanalyses. Dit doen wij op basis van TMA. Wanneer we weten dat een medewerker goed is in activiteit A, dit leuk vindt én hier energie van krijgt, moeten we deze medewerker niet activiteit B laten doen. Met andere woorden we moeten van een marathonloper géén sprinter willen maken of andersom. Dit is het eerste inzicht van de TMA.

Echter kunnen we ook, wanneer we de noodzakelijke competenties kennen voor een functie, op basis van de TMA, iets zeggen over de verdere talentontwikkeling gebonden aan deze competenties. Het is namelijk zonde om (veel) tijd en energie te steken in een competentie die minder goed ontwikkelbaar is. Dit leidt tot frustratie bij de medewerker en ook bij de leidinggevende(n). Op deze manier  krijgt de talentontwikkeling van een team niet genoeg aandacht en hebben de leidinggevenden gemiste waarde. De competenties in een team moeten logisch vertegenwoordigd zijn. Tot slot kunnen we ook een 360-graden-feedback in stelling brengen zodat, leidinggevenden, collega’s, klanten en de medewerker de benodigde competenties beoordeelt.

hoe werkt een teamscan?

Om zoveel mogelijk mensen gebruik te laten maken van de TMA-systematiek gebeuren de meeste gesprekken online. Hiermee houden we de kosten beperkt. De volgende stappen worden genomen bij een TMA-teamscan:

  1. Inventariseren van wensen en behoeften bij opdrachtgever/leidinggevende;
  2. Voorstel o.b.v. de wensen en behoeften;
  3. Voorbereiden TMA;
  4. Start TMA-analyse bij medewerkers;
  5. Individuele telefonische terugkoppeling aan medewerkers;
  6. Uitwerken resultaten;
  7. Terugkoppeling leidinggevende (fysiek bezoek).
download hier een voorbeeld van een teamrapportage

individuele coaching

Als je een TMA-analyse gedaan hebt, kan het zijn dat je nog wat hulp nodig hebt om de volgende stap(pen) te nemen. Dit kan gericht zijn op je carrière, maar ook op je verdere talentontwikkeling. We bieden je dus aan de hand van je TMA-analyse speciale coaching om je verder te helpen de juiste keuzes te maken en de juiste stappen te nemen.

Maar ook als je geen TMA-analyse bij vibber hebt afgenomen kan je bij ons terecht voor coaching. Of je nou: vastloopt in je dagelijkse leven (privé of zakelijk), je een volgende stap in je carrière wilt maken of je jouw talentontwikkeling wilt vergroten, we willen je hier graag bij helpen en ondersteunen.

download hier een voorbeeld van een individuele rapportage

kosten coaching sessies

We hanteren een startpakket van vijf coaching sessies van één uur voor €645 (exclusief btw) .

Alle analyses en coachingsgesprekken worden gedaan door Tiffany.  Twijfel je of een TMA-analyse bij jou past of heb je vragen over coaching? Stel ze dan HIER!

teamcoaching

Als jouw team of organisatie een TMA-teamscan heeft gedaan, dan kan het zijn dat het team nog wat hulp nodig heeft om de volgende stap(pen) te nemen. Daarom biedt vibber people ook teamcoaching aan. Een gedegen, ervaren en gecertificeerde coach gaat aan de slag met het team om aan de hand van de uitgevoerde TMA Teamscan een verbeterslag te realiseren.

Zelfs als je geen TMA-teamscan bij vibber hebt afgenomen kan je bij ons terecht voor teamcoaching. Denk hierbij aan de teamsamenstelling, teamontwikkeling, talentontwikkeling, onderlinge inzichten, bevorderen van de samenwerking of het verhogen van de betrokkenheid en eigenaarschap.

Twijfel je of een TMA-analyse bij jou past of heb je vragen over coaching? Stel je vraag HIER!

 “Nieuwe handvatten voor mijn zelfontwikkeling, zowel zakelijk als privé”, aldus één van de Profile-medewerkers.

Wil je meer weten over ons talentontwikkeling traject dat wij bij Profile hebben uitgevoerd? Lees HIER het volledige klantverhaal.

onze talentontwikkeling consultant

Wil je verder doorpraten? TMA-coach  Tiffany Tempelaar staat voor je klaar. Laat HIER een terugbelverzoek achter.

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Assets

Partnerreferentie Ultimo en vibber

Een ijzersterke samenwerking in de fleetmanagement en logisitieke sector. Lees hier over het...

Vibber

Terugblik SEMCO-training De Waal

De Semco training voor leidinggevenden is er voor iedere medewerker die collega’s begeleidt, ondersteunt of aanstuurt. Noem het de...

Vibber

Kerstboodschap 2023

Afgelopen jaar stond in het teken van verandering, omdat we verhuisd zijn naar een pand in Rijswijk. Op ons nieuwe kantoor kunnen we onze...

Vibber

vibber rijdt MONO

Vibber is ambassadeur geworden van de MONO campagne en heeft zich aangesloten bij MONO zakelijk. Jaarlijks betreuren we in het zakelijk verkeer 240 doden en circa 12.000 ernstig...

People

medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk Auto Totaal BV

Het verhogen van het werkgeluk en de medewerkersbetrokkenheid stond centraal tijdens het project bij Auto...

Assets

vibber implementatie Ultimo werkplaatsmanagement en assetmanagement bij Spaansen

aanleiding Marcel Spaansen, manager bij Spaansen Materieel en Techniek, heeft de ambitie...

People, Vibber

betrokkenheid en werkgeluk binnen de automotive

Hoe kun je als autobedrijf zorgen dat je aantrekkelijk bent én blijft om bij te werken, waardoor er meer...

Assets, Projects

duurzaam assetmanagement bij Irado (video)

Vibber is door Irado gevraagd om duurzaam assetmanagement op te zetten. In de vorm van een volwaardige afdeling en de implementatie van...

People

vibber officieel partner van Semco Style Institute

Met de ondertekening van een partnerovereenkomst slaan vibber en Semco Style Institute de handen ineen om...

Assets

verhoging inzetbaarheid van wagenpark bij Wielemaker

Wielemaker is al meer dan honderd jaar actief in Middelburg met haar afvalinzameling en transport. Tot circa...

Vibber

happy vibber day!

Vibber is één jaar! Wij zijn hier uiteraard heel erg blij mee en dat mag gevierd worden. Aangezien het erg lastig is om dit te vieren in corona-tijd, moesten wij creatief zijn....

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Projects

digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Assets, Projects

Looije Verpakkingen: vooruit in facilitymanagement

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Assets, Projects

wagen- en materieelparkbeheer Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

autonomie en zelfsturing implementeren bij Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

trainingen van de vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw...

People, Projects

aftersales bijdrage: hét antwoord op dalend rendement

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

onafhankelijk audit bureau: controleren bij Mitsubishi Motors

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Tiffany Tempelaar
t.tempelaar@vibber.nl

© 2024 vibber B.V.