Semco: medewerkersbetrokkenheid & slagkracht

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

Een hoge betrokkenheid van medewerkers zorgt voor een hogere (interne) klanttevredenheid, innovatie en slagkracht. Wil je flexibeler kunnen inspelen op de kansen en bedreigingen in de markt? Of zoek je naar een manier om verbeterinitiatieven sneller en effectiever op te pakken? Dan is een hoge mate van betrokkenheid bij je personeel essentieel. Als medewerkers betrokken zijn bij je organisatie trekken ze eerder zaken naar zich toe, zijn ze bereid een stap harder te lopen en zorgen ze voor betere resultaten en een hogere klanttevredenheid. Maar hoe creëer je een hoge medewerkersbetrokkenheid? Dit is allemaal mogelijk met de aanpak van Ricardo Semler genaamd Semco.

wat komt daar bij kijken?

Ricardo Semler heeft een effectieve methode ontwikkeld die wereldwijd steeds meer bekendheid krijgt. Deze aanpak wordt in meer of minder extreme mate geïmplementeerd binnen organisaties. In Nederland kennen we zijn organisatie als het Semco Style Institute. Vibber is officieel partner van Semco Style Institute en begeleid organisaties bij de implementatie van deze filosofie. De basis is simpel. Er zijn vijf speerpunten die van invloed zijn op de betrokkenheid en slagkracht binnen je organisatie. Deze zijn benoemd in onderstaande afbeelding:

   1. Vertrouwen
   2. Alternatieve controle
   3. Zelfmanagement
   4. Extreme stakeholder alignment
   5. Creatieve innovatie

  5 onderdelen van de Semco strategie

vertrouwen opbouwen

Een van de mogelijk eerste stappen is om binnen de organisatie te werken aan onderling vertrouwen. Vertrouwen is een keus, maar gaat ook vaak gepaard aan het maken van goede afspraken met elkaar en het zoeken van onderlinge verbinding. Vervolgens is het van groot belang om volwassenen als volwassenen te behandelen en ze ruimte en verantwoordelijkheid te geven. Betrek medewerkers bij te nemen uitdagingen en creëer waar mogelijk zoveel mogelijk transparantie in je organisatie. Durf dilemma’s te delen en geef duidelijkheid over de richting waarin hulp of oplossingen nodig zijn. Laat medewerkers meedenken en zelfs het liefst meebeslissen bij vraagstukken die hun werk direct aangaan. Dit bevordert het draagvlak in de organisatie, levert op de lange termijn de beste resultaten en het draagt in grote mate bij aan blije en betrokken medewerkers.

Dit klinkt simpel. Maar vibber people begrijpt dat dit in praktijk erg lastig kan zijn. Want neem als management en directie maar eens even het besluit om meer transparantie te creëren. Daarbij is besluitvorming (deels) uit handen geven ook een lastige stap. Als directie of management moet je dit echt willen en geloven om vervolgens op deze manier te denken en te werken. Daarom begeleiden wij organisaties bij het verhogen van de medewerkersbetrokkenheid. Uiteraard begrijpt vibber people  dat niet iedereen een heel complex en langdurig verandertraject wil (al is dat zeker mogelijk), daarom start onze begeleiding laagdrempelig.

onderzoek naar medewerkersbetrokkenheid

Als je de betrokkenheid van medewerkers wil verhogen, dan is het verstandig om eerst een nulmeting uit te voeren. Zo weet je hoe betrokken je medewerkers daadwerkelijk zijn en waar het verbeterpotentieel ligt. Deze meting vormt de basis voor de eerste slag, dit is het begin van je slagkracht. Een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek heeft lage investeringskosten, maar een groot effect. Alle medewerkers krijgen een online vragenlijst om in te vullen. Daarna gaat vibber people aan de slag met de analyse en deelt de resultaten in een presentatie aan de directie en/of het management en indien gewenst aan de medewerkers.

Onze medewerkersbetrokkenheid doormiddel van Semco

Semco selfie

Wil je als organisatie of als team de taken en verantwoordelijkheden lager in de organisatie plaatsen? Wil je daarbij ook aan de slag met de eerste stappen van ‘zelforganisatie’? Kies dan voor de Semco-selfie. Dit is eenkrachtig middel om erachter te komen waar een team staat. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de vijf speerpunten en vijftien pilaren van het Semco Style Framework. Deze statistisch gevalideerde tool bestaat uit 45 meerkeuzevragen, die door iedereen individueel ingevuld worden. Nadat alle enquêtes zijn ingevuld, wordt een werksessie georganiseerd waarin een van onze Semco Style Experts de resultaten en vervolgstappen met de teams bespreekt.

Semco scan

Semco selfie (quickscan)

De Semco selfie light is een beknopte versie van de Semco selfie en is  zelf-uitvoerbaar. De light versie bestaat uit 15 van de 45 originele vragen. De Semco selfie light quickscan is gericht op de individuele antwoorden. Deze quickscan is bedoeld om een idee te geven hoe de Semco selfie werkt en het soort rapport dat het genereert. Daarnaast geeft de quickscan direct een beknopte inzage hoe jij zelf kijkt naar de organisatie- of teamcultuur.

Na afronding ontvang je van vibber people een persoonlijk rapport per mail op basis van je ingevulde antwoorden. Het rapport bevat praktische tips en adviezen over hoe jouw organisatie mensgerichter en wendbaarder kan worden. Daarbij krijg je ook advies over het verbeterpotentieel in jouw organisatie.

Bij interesse bieden wij deze scan GRATIS aan. Klik hier om een Semco Selfie light (quickscan) aan te vragen.

speciale Semco trainingen

Wil je als team meer leren en begrijpen over het verhogen van medewerkersbetrokkenheid, taken en verantwoordelijkheden lager in de organisatie leggen, sturen op output, meer autonomie of zelforganisatie? Kies er dan eerst voor om je team te trainen. Vibber verzorgt diverse trainingen, waarin we de denkwijze van Semco behandelen en tools & technieken aanreiken. Hiermee zal de betrokkenheid van de medewerkers worden vergroot en is de eerst stap naar zelforganisatie gezet.

Semco lezing

Naast trainingen verzorgen we ook lezingen voor grote groepen medewerkers waarin we de gedachte achter de Semco filosofie op inspirerende wijze overbrengen. Dit resulteert in bewustwording bij het personeel en zet ze aan het denken. Deze lezingen kunnen ook als kick-off ingezet worden bij de start van een transitietraject in een organisatie.

Een inspirerende Semco Style expert neemt de groep met 1,5 uur mee in de Semco gedachte. We halen hier diverse vormen van zelforganisatie aan en gaan in op elementen die een grote bijdrage leveren aan medewerkersbetrokkenheid, organisatiecultuur, psychologische veiligheid, werkgeluk en gedeelde verantwoordelijkheid. De kosten ongeacht groepsgrootte zijn € 1.000 (excl. btw).

Semco basistraining

In één dag wordt je ondergedompeld in de grondbeginselen van de Semco filosofie. Aan de hand van de wereldwijd bekende Semco Style Roadmap ontdek je wat jouw organisatie nodig heeft voor een start met zelforganisatie. De kosten voor deze basistraining bedraagt € 2495 per deelnemer (excl. btw). Deze training kan ook incompany gegeven worden. Klik hier voor een prijsopgave.

verdiepende training

Voor personen of teams die een laag dieper willen gaan dan de basistraining en concrete stappen willen maken met zelfmanagement, hebben we de ‘Verdiepende Semco training’. Deze driedaagse training zorgt voor de juiste bagage om de implementatie binnen jouw team of in je gehele organisatie verder vorm te geven. In deze training staat een Semco Style Expert uitgebreid stil met wat de deelnemers nodig hebben. Dit wordt gedaan om de volgende stap te maken met zelfmanagement en wat de rol van de deelnemer hierin kan zijn.

De kosten voor deze trainingen bedragen € 2560 (excl. btw). Ook deze training kan incompany gegeven worden. Informeer hier naar de prijzen.

 
Meer weten over de Semco filosofie? Bekijk onderstaande video:

consultancy

Als geen ander weet vibber hoe ingewikkeld het kan zijn om daadwerkelijk de volgende stap binnen je team of organisatie te zetten. We helpen je zo goed mogelijk te ontwikkelen door middel van onderzoek en trainingen. Daarbij zijn we er ook voor je om je te helpen waar nodig. 

visie ontwikkeling

Aan de hand van een aantal workshops helpt vibber people om je visie over zelforganisatie en eigenaarschap op papier te krijgen. Ook helpen wij je om dat te vertalen naar een implementatieplan. Dat kan al heel laagdrempelig, door middel van drie workshops van een dagdeel.

 1. Jullie droom/visie op het gebied van medewerkersbetrokkenheid, zelforganisatie, eigenaarschap en slagvaardigheid in je team of organisatie op papier krijgen.
 2. Verdieping op de eerste sessie. Het gaat in deze sessie om het aanscherpen van de visie en de strategie die hierbij past en dit in grote lijnen uitzetten.
 3. De derde sessie is gericht op het aanscherpen van de visie & strategie en dit te vertalen naar concrete acties, zodat je hier ook gelijk mee aan de slag kunt. 

De kosten voor deze serie workshops bedraagt € 5.000, inclusief voorbereiding en uitwerking (maximaal 8 deelnemers).

Semco medewerkersbetrokkenheid presentatie

begeleiding van de Semco transitie

Wanneer de strategie bekend is, bieden we ook begeleiding tijdens de transitie. Onze Semco Style Experts zijn Semco-gecertificeerd en zijn ervaren veranderconsultants, die jou passende begeleiding geven om deze transitie vorm te geven. Hoe intensief dat is hangt af van je wensen en behoeften. Informeer hier naar de mogelijkheden.

 “Een pittige transitie met mooie resultaten. Waarbij naast het zakelijke ook ruimte is voor het persoonlijke!” aldus Mijke Eggink van Neo-Mundo.

Meer weten? Lees hier het volledige klantverhaal.

onze Semco consultant

Wil je verder doorpraten over medewerkersbetrokkenheid, zelforganisatie en slagvaardigheid binnen jouw organisatie? Semco Style Expert Guido van der Spek staat voor je klaar.

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Assets

Partnerreferentie Ultimo en vibber

Een ijzersterke samenwerking in de fleetmanagement en logisitieke sector. Lees hier over het...

Vibber

Terugblik SEMCO-training De Waal

De Semco training voor leidinggevenden is er voor iedere medewerker die collega’s begeleidt, ondersteunt of aanstuurt. Noem het de...

Vibber

Kerstboodschap 2023

Afgelopen jaar stond in het teken van verandering, omdat we verhuisd zijn naar een pand in Rijswijk. Op ons nieuwe kantoor kunnen we onze...

Vibber

vibber rijdt MONO

Vibber is ambassadeur geworden van de MONO campagne en heeft zich aangesloten bij MONO zakelijk. Jaarlijks betreuren we in het zakelijk verkeer 240 doden en circa 12.000 ernstig...

People

medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk Auto Totaal BV

Het verhogen van het werkgeluk en de medewerkersbetrokkenheid stond centraal tijdens het project bij Auto...

Assets

vibber implementatie Ultimo werkplaatsmanagement en assetmanagement bij Spaansen

aanleiding Marcel Spaansen, manager bij Spaansen Materieel en Techniek, heeft de ambitie...

People, Vibber

betrokkenheid en werkgeluk binnen de automotive

Hoe kun je als autobedrijf zorgen dat je aantrekkelijk bent én blijft om bij te werken, waardoor er meer...

Assets, Projects

duurzaam assetmanagement bij Irado (video)

Vibber is door Irado gevraagd om duurzaam assetmanagement op te zetten. In de vorm van een volwaardige afdeling en de implementatie van...

People

vibber officieel partner van Semco Style Institute

Met de ondertekening van een partnerovereenkomst slaan vibber en Semco Style Institute de handen ineen om...

Assets

verhoging inzetbaarheid van wagenpark bij Wielemaker

Wielemaker is al meer dan honderd jaar actief in Middelburg met haar afvalinzameling en transport. Tot circa...

Vibber

happy vibber day!

Vibber is één jaar! Wij zijn hier uiteraard heel erg blij mee en dat mag gevierd worden. Aangezien het erg lastig is om dit te vieren in corona-tijd, moesten wij creatief zijn....

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Projects

digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Assets, Projects

Looije Verpakkingen: vooruit in facilitymanagement

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Assets, Projects

wagen- en materieelparkbeheer Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

autonomie en zelfsturing implementeren bij Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

trainingen van de vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw...

People, Projects

aftersales bijdrage: hét antwoord op dalend rendement

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

onafhankelijk audit bureau: controleren bij Mitsubishi Motors

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Remco de Vette
r.devette@vibber.nl
+31 (0)6 21 28 02 06

© 2024 vibber B.V.