Vibber
ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo
W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...
vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.
Het afgelopen halfjaar heeft vibber een mooie opdracht voor de Hogeschool Rotterdam uitgevoerd (opleiding Automotive). De wereld binnen de automotive verandert momenteel in een snel tempo. De Hogeschool Rotterdam heeft vibber gevraagd om een onderzoek te doen en een advies neer te leggen waar de opleiding Automotive komende jaren beter en slimmer op kan inspelen, zodat de toekomstige automotive-ingenieur een opleiding kan genieten die haarfijn aansluit op de huidige en toekomstige marktbehoefte. Hieronder enkele bevindingen van het onderzoek.
We zien een duidelijke verschuiving in de keten (lees: Supply Chain Management). De rollen veranderen voor een fabrikant (OEM), de retail (dealernetwerk), de consument, de overheid en tevens brancheorganisaties. Het wordt steeds minder ‘top-down’ (minder ‘push’ en meer pull). Ook vinden er steeds minder schakels plaats in de keten. Fabrikanten nemen een steeds grotere rol aan in de gehele keten (en de importeur en/of dealer hebben steeds minder ruimte qua bewegingsvrijheid binnen de keten). Het bekendste voorbeeld is natuurlijk hoe Tesla omgaat met het ‘dealernetwerk’ en logistieke kaders, maar er zijn meer fabrikanten die deze stappen nemen. Automotive, Logistiek en Supply Chain krijgen een steeds sterkere ‘band’ met elkaar.
Het speelveld binnen de automotive wordt steeds complexer. De technologie verandert bij de dag en ‘online zaken doen’ wordt steeds belangrijker. Het bestedingsgedrag van de consument verandert, de wensen en eisen van de consument worden anders, de informatie rondom specificaties worden anders opgenomen bij potentiële kopers en de blik op mobiliteit verandert ook. Zeker bij ‘de nieuwe generatie’ die minder geneigd is om een auto ‘in bezit’ te hebben, maar meer op zoek is naar een dienstverlenende service (ook wel ‘Mobility as a Service / MAAS) genoemd. Ook binnen wagenparken van bedrijven zien we een flinke verschuiving in aankoop- en gebruikersgedrag. Werknemers gaan meer ‘delen’ en zijn bereid om met een ander voertuig op vakantie te gaan dan het voertuig waar men dagelijks in rijdt. Er ontstaan dan ook nieuwe businessmodellen rondom mobiliteit. Als laatste zien we een verandering in onderhoud, reparatie, monitoring en beïnvloeding van gedrag. Dit leunt steeds meer op ‘Big Data’, ‘Internet of Things’ en slimme algoritmes (een voorbeeld hiervan is onderhoud en updates op afstand zoals Tesla, Mercedes, BMW dit al jaren doen).
De nieuwe automotive-ingenieur zal minder gericht moeten zijn op diepgaande technische details. Dat wil niet zeggen dat de nieuwe automotive-ingenieur geen diepgang meer kent (de nodige technische kennis nodig blijft wel degelijk noodzakelijk), de rol en inzetbaarheid wordt anders. Het verschil tussen een werktuigbouwkundige en een automotive-ingenieur wordt groter. De nieuwe automotive-ingenieur wordt als het ware een ‘dirigent’ van meerdere vakdisciplines. De nieuwe automotive-ingenieur kan communiceren met de designer, de werktuigbouwkundige, de software engineer (technische informatica), de elektrotechnicus, de logistieke specialist en met de economische specialist (in het kader van nieuwe businessmodellen). De nieuwe automotive-ingenieur moet dus in meerderde vakdisciplines en systemen kunnen denken, communiceren en handelen. We noemen dit ook wel een ‘Automotive System Integrator’. Zaken als systeemengineering, systeemintegratie, project-engineering en communicatie worden zeer belangrijke pijlers in het vakgebied.
Vibber heeft het onderzoek voor de Hogeschool Rotterdam uitgevoerd aan de hand van een 35-tal interviews. Diverse aansprekende automotive-bedrijven hebben hier aan deelgenomen, waaronder; DAF Trucks, VDL ETS, VDL Automated Vehicles, TNO Mobiliteit & Logistiek, Bosch Transmission Technology, PAL-V. Maar ook partijen die op een andere manier invloed hebben op de automotive en het onderwijs, waaronder Automotive Centre of Expertise (ACE), Techniek College Rotterdam en Gemeente Rotterdam zijn gehoord.
Vibber bedankt de Hogeschool Rotterdam voor het mogen uitvoeren van deze mooie en interessante opdracht en ook het vertrouwen welke de Hogeschool Rotterdam heeft gesteld in vibber.
vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.
Neem vooral contact met ons op!
Bandijkweg 46A
2676 LJ Maasdijk
hallo@vibber.nl
+31 (0) 174 730 419