Assets
Partnerreferentie Ultimo en vibber
Een ijzersterke samenwerking in de fleetmanagement en logisitieke sector. Lees hier over het...
vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.
We kunnen er niet omheen. De Risico Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving start met inzicht in de risico’s. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s in kaart en kun je ze gericht aanpakken. Dit leidt tot minder verzuim, efficiënter werken en gemotiveerde werknemers. Het is een onmisbaar instrument om werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op bedrijfskosten.
De wetgeving omtrent arbeidsomstandigheden is ingedeeld in drie niveaus: de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. De RI&E is verplicht voor alle bedrijven met personeel. Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel. Dat staat in de Arbowet.
Je kunt de risico inventarisatie & evaluatie zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een deskundige. Voer je het zelf uit? Dan moet de RI&E in de meeste gevallen getoetst worden door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Heb je minder dan 25 werknemers in dienst én kun je gebruik maken van een erkend RI&E-instrument? Dan hoeft de RI&E niet getoetst te worden.
In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staan geen termijnen voor het bewaren van stukken, dus ook niet van de RI&E. Vanuit goed werkgeverschap is het verstandig de RI&E voortdurend actueel te houden. Je kunt gestructureerd risico’s aanpakken en zo de kans op arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen beperken. Actualiseren is eigenlijk een continu proces, maar wij raden aan om de RI&E elke vier compleet tegen het licht te houden.
Maar hoe zit het met het plan van aanpak? Omdat het de basis is voor de acties op het gebied van arbeidsomstandigheden, is het belangrijk het plan van aanpak minimaal jaarlijks te evalueren. Ga bijvoorbeeld na of de afspraken zijn nagekomen. Kijk ook kritisch naar oorzaken van eventuele ongevallen of verzuim. Misschien geeft dit nieuwe inzichten, wat betekent dat je nieuwe maatregelen moet invoeren of bestaande punten meer prioriteit moet geven.
Een ervaren auditor van vibber voert de RI&E uit op locatie en trekt daar een volle dag voor uit. Op basis van de maatwerk branchespecifieke RI&E inventariseert én beoordeelt de auditor – samen met de preventiemedewerker van jouw bedrijf – alle mogelijke risico’s. Vervolgens adviseren onze deskundigen over passende oplossingen, die deze risico’s verminderen en op die manier de inzetbaarheid vergroten. Alle acties worden vastgelegd in een plan van aanpak, waarmee de voortgang bewaakt wordt en waar nodig bijgestuurd kan worden. De RI&E en het plan van aanpak worden aan het einde van de dag doorgenomen met en overgedragen aan de preventiemedewerker.
Je kunt ook kiezen voor een uitgebreider pakket. Een RI&E moet up-to-date zijn. Dat houdt in dat de RI&E bijgewerkt moet worden als er iets wezenlijks verandert in het bedrijf. Denk aan de aanschaf van nieuw gereedschap of een andere inrichting van de werkplaats. Een auditor van vibber evalueert het plan van aanpak – gedurende drie jaar – jaarlijks op locatie. Hierbij wordt de realisatie van de actiepunten besproken met de preventiemedewerker en wordt een jaar vooruit gekeken.
Wil je volledig ontzorgd worden? Neem contact met ons op en wij denken vrijblijvend met je mee.
Wouter Koppert
w.koppert@vibber.nl
+31 (0)6 42 15 99 49
vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.