meer autonomie en zelfsturing voor Neo-Mundo

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing binnen organisaties. Ze gelooft dat autonomie en eigenaarschap zorgen voor een hogere bevlogenheid onder het personeel, wat de kwaliteit en de klanttevredenheid ten goede komt. Ze is er dan ook groot voorstander van om deze theorieën toe te passen bij Neo-Mundo. Het bedrijf is al wat moderner georganiseerd, met flexibele inrichting van het werk en sturing op resultaat. Toch gaat de implementatie van autonomie en zelfsturing verder dan dat en wordt het alleen een succes als je mensen er ook in geloven, zodat je daadwerkelijk eigenaarschap kunt creëren. Hoe Mijke ervoor kon zorgen dat de transitie vanuit het personeel zelf kwam, wist ze nog niet. Tot zij een lezing van vibber bijwoonde, waarin we vertelden over onze ervaringen met het implementeren van autonomie binnen organisaties. Na afloop gingen we met Mijke in gesprek, wat het begin was van een gave transitie binnen Neo-Mundo, die wij mochten begeleiden.

over Neo-Mundo

Neo-Mundo is een search- en adviesbureau gericht op de zorg. Mijke Eggink startte de organisatie vanuit haar passie om de zorg beter te maken. De organisatie bestaat uit professionals met een hart voor de zorg, die hun ervaring en passie elke dag weer overbrengen op hun klanten en kandidaten. Nieuwsgierigheid zit in het DNA van de consultants van Neo-Mundo, waardoor ze zich met enthousiasme en professionaliteit verdiepen in elke organisatie en ieder vraagstuk.

Als search- en adviesbureau koppelt Neo-Mundo de persoonlijke en eigenzinnige werkwijze aan het grotere doel: de zorg in Nederland verbeteren, voor zowel zorgorganisaties als zorgmedewerkers.

een pittige transitie met mooie resultaten

Elk jaar gaat Neo-Mundo met alle medewerkers een paar dagen naar het buitenland voor een business retreat. Tijdens deze sessies wordt er gereflecteerd, maar ook nagedacht over de toekomst.. Wij mochten mee naar Alicante, om het personeel van Neo-Mundo te inspireren over autonomie en zelfsturing, het proces te begeleiden en hiermee de basis te leggen voor de transitie. Mijke had de uitdaging om het proces vooral los te laten en deel te nemen als ieder ander.

Omdat het belangrijk is dat de transitie vanuit de medewerkers zelf komt, zijn we het business retreat gestart met het ontdekken van persoonlijke drijfveren. We begonnen met een inspiratiesessie, op basis waarvan gesprekken en verdiepende sessies werden gevoerd: ‘Wie ben ik en wie ben ik in het team?’ De uitkomst hiervan was het antwoord op de vragen ‘Wie zijn wij als Neo-Mundo en waar willen wij naartoe als team?’ Daarna is de vertaalslag gemaakt naar ‘Wat betekent dat voor mij?’

Dat ging niet zonder slag of stoot. Het is niet voor iedereen makkelijk om de eigen drijfveren te ontdekken en deze vervolgens te vertalen naar het team. De gesprekken waren vaak heftig, maar leidden ook tot een hecht team dat heel sterk staat. Als afsluiting van het business retreat is gekeken hoe de ambities van het team konden worden vertaald naar praktische veranderingen in de organisatiestructuur. Hieruit kwam bijvoorbeeld dat er gewerkt gaat worden met domeinen, waarbinnen rollen en verantwoordelijkheden zijn benoemd. Met ingang van het nieuwe kalenderjaar moesten de veranderingen geïmplementeerd zijn.

vibber people | meer autonomie en zelfsturing voor neo-mundo | vibber

Tijdens de business retreat hebben we het verschil kunnen maken door onze mensgerichte aanpak, kwetsbaarheid en openheid. We hebben de sessies op een speelse manier begeleid, waardoor de mensen van Neo-Mundo echt in beweging kwamen. Ook inhoudelijk hebben we veel advies gegeven over processen en organisatiestructuren, waardoor we de transitie optimaal konden begeleiden. Bij terugkomst in Nederland werd er door Neo-Mundo direct doorgepakt. De nieuwe domeinen werden definitief vastgesteld en geïmplementeerd in de organisatie. Vibber bleef betrokken als procesbegeleider. Daarnaast bespreken we de voortgang in periodieke sessies en kunnen andere experts vanuit vibber worden ingeschakeld als sparringpartner voor specifieke uitdagingen.

In de praktijk bleek het in het eerste begin nog best lastig om de verantwoordelijkheden rondom de nieuwe domeinen goed neer te zetten. Er werd toch nog wat vastgehouden aan de oude overlegstructuren, die niet helemaal meer pasten bij de nieuwe organisatiestructuur. Het duurde niet heel lang tot iedereen bij Neo-Mundo inzag dat hier verandering in moest komen. Inmiddels werkt het team met Scrum. Tijdens scrumsessies worden de verschillende taken en voortgang binnen de domeinen behandeld. Per domein is er een scrumboard aangemaakt in Microsoft Teams, waarop alle documentatie en gemaakte beslissingen zichtbaar zijn. Door volledige transparantie en door eigenaarschap te geven aan iedereen is de bevlogenheid merkbaar gestimuleerd. Sinds de nieuwe aanpak is de verandering écht merkbaar en gebeuren er mooie dingen. Nu worden nieuwe verbetertrajecten bijvoorbeeld door het personeel zelf proactief opgepakt. Ook wordt er data geanalyseerd en managementinformatie gegenereerd.

waar we trots op zijn

Door bij de mens te beginnen, iedereen in zijn/haar kracht te laten staan en vanuit de organisatie volledige transparantie en eigenaarschap te geven, worden mensen bevlogen. Dit heeft bij Neo-Mundo geresulteerd in een transitie die groter is dan waar Mijke vooraf op had gehoopt. Ze had verwacht dat de verandering moeilijker zou zijn, maar het hele proces werd toekomstgericht en persoonlijk ingestoken. En daar zijn wij maar wat trots op! Het afgelopen jaar is Neo-Mundo gegroeid van een organisatie van drie naar vijftien personeelsleden. De ambitie is om deze groei gestaag door te zetten, gedreven vanuit de passie om de zorg nog beter te maken. Vibber steunt Mijke in haar ambitie en zal als procesbegeleider bij de transitie betrokken blijven.

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Vibber

van W&D consultants en WEL Company naar vibber

Twee bedrijven, één DNA. Speciaal voor de lancering van vibber creëerden wij een uniek boek dat het...

Projects

de digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Projects

vooruit in facilitymanagement bij Looije Verpakkingen

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Projects

assetbeheer & organisatieontwikkeling voor de Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

meer autonomie en zelfsturing voor Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw organisatie een must. Door hierop te focussen,...

People, Projects

hét antwoord op een dalende aftersalesbijdrage

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

respect voor de relatie tussen importeur en dealer

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Bandijkweg 46A
2676 LJ Maasdijk

hallo@vibber.nl
+31 (0) 174 730 419

© 2020 vibber B.V.