het proceshandboek als belangrijke basis

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

Tijdens een crisis worden organisaties vaak extra kritisch op hun interne processen en het presteren van medewerkers. Wegens tekort aan opdrachten en omzet wordt er op vele manieren geprobeerd om aan kostenbesparing te doen. Nu de economie harder lijkt te groeien dan ooit heeft iedere organisatie het razend druk en zijn er vele personeelstekorten. In deze tijden is de kans groot dat een organisatie verzandt in de dagelijkse druk en het opvolgen van opdrachten om hun klanten tevreden te houden en is er te weinig of zelfs geen tijd meer over om te besteden aan de kwaliteit van hun product of processen. Geen duurzame oplossing dus, want uiteindelijk is het de product- en proceskwaliteit waardoor een klant tevreden is en -nog veel belangrijker- een loyale klant wordt en blijft. Ook in drukke en ogenschijnlijk goede tijden blijft het belangrijk om proactief aan kwaliteitsmanagement te doen. Een proceshandboek waarin alle processen staan omschreven is hierbij een belangrijke basis.

huidige situatie in kaart brengen

Vibber projects heeft veel ervaring met kwaliteits- en procesmanagement en hanteert daarbij de Lean-filosofie als basis. Bij het optimaliseren van processen is het belangrijk om eerst heel goed de huidige situatie in kaart te brengen. Vanuit het inzicht in het huidige verloop van de processen en de visie & strategie van de organisatie kunnen de processen vervolgens geoptimaliseerd worden. Het proceshandboek blijft vervolgens een levend document waarin ook direct alle optimalisaties worden verwerkt zodat de organisatie een goed naslagwerk heeft voor in haar kwaliteitsmanagementsysteem en/of wat ingezet kan worden in inwerktrajecten van nieuwe collega’s.

invulling proceshandboek

Voor één van haar klanten heeft vibber onlangs een proceshandboek opgesteld waarin globaal de volgende structuur werd gehanteerd:
Inleiding: Allereerst wordt er gestart met een korte beschrijving van de organisatie en haar missie, visie & strategie waarna de rollen in een procesoverzicht worden weergegeven die in het proceshandboek worden beschreven.

Procesbeschrijving: Na de algemene inleiding wordt er per proces beschreven wat het doel is, wie de betrokkenen zijn en wat belangrijke aandachtspunten zijn in het proces. Ook wordt er beschreven wat de risico’s en de kansen zijn in dit proces. Dit wordt aangevuld met de uitleg van overige begrippen die van toepassing zijn op het proces.
Vervolgens wordt er een uitgebreide procesflow getoond van alle stappen in het proces, met daarbij de in- en output van het proces. Eventueel aangevuld met wat specifieke informatie aangaande het proces.

Ter ondersteuning van de procesflow stelt vibber, indien van toepassing, ook checklists en instructies op voor medewerkers waar indien nodig tot in detail benoemt staat welke handelingen uitgevoerd moeten worden. Deze instructies worden als bijlagen aan het proceshandboek toegevoegd.

behoefte en optimalisaties in kaart brengen 

Het complete handboek wordt opgesteld in samenwerking met de betrokkenen in de processen en uiteindelijk ook weer getoetst bij de betrokkenen om te borgen dat de beschrijving ook daadwerkelijk een afspiegeling is van de werkelijkheid.

Vibber brengt de behoefte in kaart door uitvoerig in gesprek te gaan over de missie, visie & strategie van de organisatie en in te zoomen op de procesdoelstellingen. Doorgaans hanteert vibber hier visieontwikkelingssessies voor waarbij MT, procesowners en andere stakeholders betrokken zijn.

Vervolgens worden samen met de procesowners en de medewerkers de verbetermogelijkheden in kaart gebracht. Een van de middelen die vibber hiervoor inzet zijn Kaizensessies. Kaizen (改善, Japans voor “veranderen naar beter” of “verbetering”) is een aanpak in productiviteits- en procesverbetering. De ontwikkeling van kaizen ging hand in hand met de ontwikkeling van kwaliteitstechnieken, maar beperkt zich er niet toe.

De doelstellingen van kaizen zijn:

Kaizen is een dagelijkse activiteit met een doel dat verder gaat dan verbetering. Het is ook een proces dat, indien correct uitgevoerd, de werkomgeving menselijker maakt: het elimineert hard werk (zowel mentaal als fysiek) en het leert mensen de verspillingen in een proces te zien en te elimineren.

Kaizen wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd en incorrect toegepast. Dit resulteert in slechte resultaten en leidt tot bijvoorbeeld ontslagen. Dit noemt men “kaiaku” (letterlijk: “veranderen naar slechter”). Ontslagen zijn niet het doel van kaizen. Integendeel, kaizen moet uitgevoerd worden met respect voor de mensen. Zonder respect voor de mensen kan er geen voortdurende verbetering mogelijk zijn. Iedereen neemt deel in kaizen: mensen uit alle lagen van een organisatie, van de CEO tot de werkvloer. Zelfs externe stakeholders kunnen betrokken worden wanneer nodig.

continu verbeteren

Alle optimalisaties die worden doorgevoerd worden opgenomen in het proceshandboek waardoor de beschrijving van de huidige situatie altijd up-to-date blijft.

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Vibber

Terugblik SEMCO-training De Waal

De Semco training voor leidinggevenden is er voor iedere medewerker die collega’s begeleidt, ondersteunt of aanstuurt. Noem het de...

Vibber

Kerstboodschap 2023

Afgelopen jaar stond in het teken van verandering, omdat we verhuisd zijn naar een pand in Rijswijk. Op ons nieuwe kantoor kunnen we onze...

Vibber

vibber rijdt MONO

Vibber is ambassadeur geworden van de MONO campagne en heeft zich aangesloten bij MONO zakelijk. Jaarlijks betreuren we in het zakelijk verkeer 240 doden en circa 12.000 ernstig...

People

medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk Auto Totaal BV

Het verhogen van het werkgeluk en de medewerkersbetrokkenheid stond centraal tijdens het project bij Auto...

Assets

vibber implementatie Ultimo werkplaatsmanagement en assetmanagement bij Spaansen

aanleiding Marcel Spaansen, manager bij Spaansen Materieel en Techniek, heeft de ambitie...

People, Vibber

betrokkenheid en werkgeluk binnen de automotive

Hoe kun je als autobedrijf zorgen dat je aantrekkelijk bent én blijft om bij te werken, waardoor er meer...

Assets, Projects

duurzaam assetmanagement bij Irado (video)

Vibber is door Irado gevraagd om duurzaam assetmanagement op te zetten. In de vorm van een volwaardige afdeling en de implementatie van...

People

vibber officieel partner van Semco Style Institute

Met de ondertekening van een partnerovereenkomst slaan vibber en Semco Style Institute de handen ineen om...

Assets

verhoging inzetbaarheid van wagenpark bij Wielemaker

Wielemaker is al meer dan honderd jaar actief in Middelburg met haar afvalinzameling en transport. Tot circa...

Vibber

happy vibber day!

Vibber is één jaar! Wij zijn hier uiteraard heel erg blij mee en dat mag gevierd worden. Aangezien het erg lastig is om dit te vieren in corona-tijd, moesten wij creatief zijn....

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Projects

digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Assets, Projects

Looije Verpakkingen: vooruit in facilitymanagement

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Assets, Projects

wagen- en materieelparkbeheer Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

autonomie en zelfsturing implementeren bij Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

trainingen van de vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw...

People, Projects

aftersales bijdrage: hét antwoord op dalend rendement

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

onafhankelijk audit bureau: controleren bij Mitsubishi Motors

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Lange Kleiweg 56C
2288 GK Rijswijk

hallo@vibber.nl
+31 (0) 70 204 4242

Lange Kleiweg 56C
2288 GK Rijswijk

audits@vibber.nl
+31 (0) 70 204 4045

© 2024 vibber B.V.