efficiency, veiligheid en duurzaamheid bij verpakkingsbedrijven

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

Vibber heeft in de afgelopen jaren mooie opdrachten mogen uitvoeren bij diverse verpakkingsbedrijven. Waarom zijn wij zo enthousiast om klussen uit te voeren in de productie- en verpakkingssector? Omdat onze sterke kanten dan helemaal tot hun recht komen en daar halen wij weer veel voldoening uit. Drie van onze paradepaardjes komen naar voren bij dergelijke klussen:

  1. Processen
  2. Veiligheid
  3. Duurzaamheid

Bij Cool Port Packing Rotterdam (aan de Eemhaven) heeft vibber een tof project mogen doen in het kader van procesoptimalisatie. Het bedrijf verpakt groenten en fruit en creëert meerwaarde door de supply chain te verkorten. En tijd is geld, zoals we allemaal weten. Door hun state-of-the-art machinepark zijn ze in staat om verschillende verpakkingssystemen toe te passen, geschikt voor ieder seizoen. We hebben het hier over een totaalplaatje van het proces: sorteren, verpakken, etiketteren, opslag en koeling (in diverse koel- en rijpcellen).

processen

Het is van groot belang dat de verpakkingsprocessen optimaal zijn om de snelheid en kwaliteit in de supply chain te borgen. Vibber heeft daarom eerst een grove schets gemaakt van alle basisprocessen (door middel van de lean-tool VSM: Value Stream Mapping). Vervolgens zijn de basisprocessen opgedeeld in enkele hoofdfases. Bij elke hoofdfase is het proces weer gedetailleerd in kaart gebracht (door middel van de lean-tool BPA: Brown Paper Analyse). Vervolgens hebben we alle gedetailleerde processen nagelopen met het uitvoerend personeel. Samen met de consultants van vibber hebben ze zelf efficiëntere, slimmere en snellere logistieke processen, werkprocessen en werkmethoden bedacht. Ja, een vibber wordt hier blij van 😊. Het resultaat? De doorlooptijd van voedsel – van binnenkomst tot het verpakken/ompakken, rijpen en koelen tot de uitgang- is aanzienlijk verkort.

veiligheid

Tijdens het optimaliseren en verbeteren van processen, kom je automatisch in aanraking met diverse veiligheidsaspecten. Cool Port Packing Rotterdam had veiligheid gelukkig al hoog op de agenda staan, maar bij het aanpassen van processen is het noodzakelijk om hierbij ook opnieuw naar de veiligheid te kijken. Er zijn hierin diverse stappen genomen, zoals het implementeren van 5S (klik hier voor uitleg van 5S). Wat is er precies gedaan? Er zijn afbakeningslijnen op de vloer aangebracht, zodat er een duidelijk onderscheid is gemaakt tussen machinegebied, looppaden voor het personeel en rijlanen voor heftrucks. Maar er zijn ook instructies over veiligheid en machinegebruik opgesteld. Hierbij horen ook richtlijnen over onderlinge communicatie op de werkvloer en bewustwording van de noodzaak van veiligheid. Dit geldt voor zowel de medewerkers op de werkvloer, als het management ‘daar boven’. En ja, vibbers worden erg blij als ze in alle lagen van de organisatie bevlogenheid over veiligheid zien!

duurzaamheid

Als laatste komt duurzaamheid aan bod. Dit punt is niet minder belangrijk dan punt 1 (processen) of punt 2 (veiligheid), maar het is wel een logisch gevolg van het optimaliseren van processen en het verhogen van de veiligheid. Bij Cool Port Packing Rotterdam heeft het verminderen van voedselverspilling een hoge prioriteit. Door het hele verpakkingsproces simpeler, sneller en efficiënter te maken, wordt voedselverspilling drastisch gereduceerd. Daarnaast hebben we ook andere oplossingen die bijdragen aan duurzaamheid geïdentificeerd. In de verpakkingshal hebben we ledverlichting aangebracht, en hebben we stappen gemaakt in overige energievoorzieningen (zoals zonnepanelen), maar ook in duurzame verpakkingsmaterialen. Zo wordt er in de verpakkingsindustrie nog steeds veel gebruik gemaakt van plastic folie, terwijl recyclebaar bio-plastic ook een optie is (dit bestaat voornamelijk uit polymelkzuur, maïszetmeel, suikerriet en suikerbiet). Ook kan het etiketteren voortaan stickerloos plaatsvinden, dankzij de inzet van een hypermoderne laserbrander. De informatie wordt dan rechtstreeks op het groente en fruit gezet! Zeker weten dat vibbers blij worden als we onze klanten stappen zien maken in het kader van duurzaamheid, zeker als dit gecombineerd wordt met intrigerende innovatieve middelen.

Het project bij Cool Port Packing Rotterdam is voor vibber een project geweest om trots op te zijn. Naast dat het een prachtig en ambitieus bedrijf is, is dit voor vibber een opdracht geweest waar ‘kruisbestuiving’ ontstaat van de verschillende expertises bij consultants binnen vibber.

Geloof je dat jouw organisatie ook stappen kan maken op het gebied van efficiency, veiligheid en duurzaamheid? Neem dan eens contact op met Annelien van Houwelingen (a.vanhouwelingen@vibber.nl | 0174 – 73 04 19)

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Vibber

van W&D consultants en WEL Company naar vibber

Twee bedrijven, één DNA. Speciaal voor de lancering van vibber creëerden wij een uniek boek dat het...

Projects

de digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Projects

vooruit in facilitymanagement bij Looije Verpakkingen

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Projects

assetbeheer & organisatieontwikkeling voor de Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

meer autonomie en zelfsturing voor Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw organisatie een must. Door hierop te focussen,...

People, Projects

hét antwoord op een dalende aftersalesbijdrage

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

respect voor de relatie tussen importeur en dealer

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Bandijkweg 46A
2676 LJ Maasdijk

hallo@vibber.nl
+31 (0) 174 730 419

© 2020 vibber B.V.