Assets
Partnerreferentie Ultimo en vibber
Een ijzersterke samenwerking in de fleetmanagement en logisitieke sector. Lees hier over het...
vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.
Voor gemeente Altena heeft vibber twee projecten mogen uitvoeren op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit. Het eerste project was gericht op kosten reductie van het wagenpark van de buitendienst. Het tweede project was gericht op de duurzame mobiliteit van het woon- werkverkeer en de dienstreizen. Sinds 1 januari 2019 is gemeente Altena een feit; een verbinding van 21 kernen tot een eenheid door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam. Binnen het Bestuursakkoord is duurzaamheid één van de leidende principes van de Toekomstvisie van Altena en ook de rode draad in haar Omgevingsvisie. Hierbij hebben bewustwording, besparing en verduurzaming in deze bestuursperiode prioriteit. In het kader van energietransitie wil gemeente Altena het goede voorbeeld geven door zo duurzaam mogelijk te handelen, onder meer door het vastgoed en het materieel verder te verduurzamen en de ambitie eerder dan de landelijke afspraken CO2-neutraal te zijn. Tevens zijn binnen het bestuursakkoord concrete actiepunten benoemd om in samenspraak met het bedrijfsleven, kennisinstituten en inwoners voortgang te boeken en te ondersteunen op de weg naar een circulaire economie. Er is daarnaast ook gekeken naar andere effecten van de hierboven genoemde maatregelen. Hierbij wordt gedacht aan de gezondheid van de medewerkers, de financiële impact en implementatie-inspanning. Vervolgens is er een advies uitgebracht door vibber waardoor Gemeente Altena weloverwogen keuzes kan maken voor de toekomst. Josefien Dusseljee: “Ik vond het een erg interessante opdracht, omdat we niet alleen keken naar de duurzame mobiliteit an sich. Ook randzaken werden meegenomen, zoals: gedragsverandering, gezondheid en fitheid van medewerkers, de impact van de implementatie van een scenario en technische oplossingen. Ik vermoed dat deze vraagstukken bij veel meer organisaties spelen of gaan spelen. We kunnen dit product ook bij andere klanten aanbieden.” Door een mobiliteitsonderzoek kan je bepalen welke mobiliteitsoplossing of oplossingen het beste bij de organisatie passen. Daarbij kan afgewogen worden welk scenario het meest duurzaam is en wat de kosten en opbrengsten zijn. Daarnaast maken we duidelijk welke kansen en risico’s ermee gemoeid zijn en wat er nodig is om het te gaan implementeren. Bent u nu ook benieuwd welk verduurzamingspotentieel er nog in uw organisatie schuilt? En hoe u dat dan vervolgens praktisch kan realiseren? Meer lezen over verduurzaming bij Gemeente Altena?
aanleiding van de opdracht
Gemeente Altena heeft de indruk dat er nog veel duurzaamheidswinst te halen is in het kader van mobiliteit en dienstreizen. Om hierin de juiste keuzes te maken is het noodzakelijk eerst een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren waarin winst te boeken is qua duurzame mobiliteit en dienstreizen. En zo kwam Gemeente Altena uiteindelijk bij divisie Assets uit!
wat hebben we gedaan met duurzame mobiliteit?
Er is hiervoor een mobiliteitscan uitgevoerd waarbij het reizen onder de loep is genomen. Tevens zijn er interviews afgenomen om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie. Er is ook onderzoek gedaan naar mogelijke maatregelen en praktische invullingen om het vervoer te verduurzamen. Vanuit die huidige situatie zijn meerdere toekomstige scenario’s gedefinieerd. Hierdoor kan de mobiliteit van de medewerkers van de gemeente in de toekomst duurzamer worden ingevuld. Hierbij kan worden gedacht aan het stimuleren van thuiswerken, anders plannen van werkzaamheden, bewustere mobiliteitskeuzes maken en het delen van vervoersmiddelen. Deze scenario’s zijn doorgerekend om te onderzoeken wat het effect is op de CO2-uitstoot.
op afstand
Onze projecten bij Gemeente Altena zijn, wegens COVID-19, bijna volledig op afstand uitgevoerd. Normaliter zijn we zoveel mogelijk op locatie aanwezig. Maar dit project is een van de voorbeelden waaruit gebleken is dat een project vrijwel volledig op afstand uitgevoerd kan worden. Het maken van een connectie met de mensen op afstand is veel meer een uitdaging dan bij fysiek contact, waarbij dat vrijwel vanzelf gaat. Hier hebben we nu meer in moeten investeren, maar dat ging uiteindelijk ook prima!
vervolgopdracht duurzame mobiliteit
Uit de initiële opdracht volgde nog een opdracht waarvoor nog een aantal aanvullende scenario’s zijn uitgewerkt. We hebben deze opdracht afgesloten met een advies richting de stuurgroep. Zij gaan uit de verschillende scenario’s een keuze maken.
Neem contact op met Angelo Cancedda via a.cancedda@vibber.nl | +31 (0)6 20 74 56 22
kostenreductie en verduurzaming bij Gemeente Altena
vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.