De spiegel van vertrouwen is transparantie

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

De spiegel van vertrouwen is transparantie.

Het eerste van de vijf principes van het Semco Style framework: vertrouwen

Vertrouwen is een begrip waar de meeste mensen direct een beeld bij hebben. Niet liegen, uitgaan van het goede, je kunnen verlaten op een ander, of er op rekenen dat iets dat niet in jouw invloedssfeer ligt, toch gebeurt. Tussen mensen is vertrouwen belangrijk en bepalend voor hun gedrag. In organisaties wordt dit effect van vertrouwen tussen mensen zichtbaar en voelbaar. Als je naar je eigen team kijkt, hoeveel vertrouwen is er dan onderling? Hoeveel spreken jullie over elkaar en hoeveel met elkaar?

Toekomstbestendig

Een organisatie die toekomstbestendig en steeds innoverend wil zijn, kan dat op meerdere manieren bereiken. Als dat in een Semco Style werkwijze gebeurt, streeft de organisatie ernaar dat ze in controle is zonder al te controlerend te zijn, dat de mensen in de organisatie zich goed in stand kunnen houden en de onderlinge en in- en externe belangen in balans zijn.

Het verschil tussen controlerend zijn en autonomie ervaren is zoals het verschil tussen het krijgen van een routeboek, waarin elke afslag bepaald is of het krijgen van een bestemming waar naartoe je de weg zelf kiest. Het effect van mensen korthouden is vaak dat ze zich minder verantwoordelijk gaan voelen voor wat ze doen. Dus start jouw dag met een opdracht en moet je na die klus vragen wat de volgende stap is? Of krijg je het werk voor die dag te horen en deel je het zelf in?

“Het effect van mensen korthouden is vaak dat ze zich minder verantwoordelijk gaan voelen voor wat ze doen.”

Perspectief zien en jezelf in stand houden betekent dat je weet wat je nu goed kan maar ook wat je nog te leren hebt of zelf leren wil. En dat ontwikkelingsdeel voelt uitdagend, maar zonder je zelfvertrouwen te verliezen. Je kunt het overzien, voelt je gesteund en daadkrachtig. Werken in balans met je collega’s maar ook met je klanten en je werkgever, borgt dat privé en zakelijke belangen elkaar niet verdringen en dat wat van je gevraagd wordt ook door jou geleverd kan worden. Het past je, je werk is leuk, voelt gezamenlijk en gelijkwaardig. Vanuit die positie wordt het ook logisch om samen regelmatig te kijken, maar vooral te proberen hoe sommige dingen net iets beter zouden kunnen. Wat is het proces waarover je het laatst geklaagd hebt en wat is er aan gedaan? Wat heb je nodig om dit samen met een paar betrokken collega’s aan te pakken?

Wanneer is het een succes?

Belangrijk is dan om goed af te spreken wanneer het probeersel een succes is en wanneer niet. Liefst in korte en overzichtelijke tests. Door steeds weer proberen te leren en te begrijpen hoe je samen kunt verbeteren, lukt dat in de praktijk steeds vaker en wordt dat vanzelf een vertrouwde en succesvolle manier van werken.  Of zoals Isao Yoshino (Toyota) zegt, “The only secret to Toyota is its attitude toward learning.” Bij verbeteren wordt vaak gedacht aan betere prestaties terwijl leren en begrijpen is waar het eigenlijk om gaat om te kunnen verbeteren.

De Semco Style principes staan hieronder afgebeeld, met de klok mee worden deze volgordelijk ontwikkeld.

5 onderdelen van de Semco strategie

De basis en het eerste principe waar dit hele proces op leunt voor een organisatie in Semco Style is: vertrouwen. Vertrouwen is hier meer dan alleen aannemen dat iedereen het beste met het bedrijf en met elkaar voor heeft. Sterker nog, zonder transparantie, zonder inzicht in gegevens die aangeven waar jij staat of hoe een resultaat ervoor staat, kan vertrouwen niet bestaan. Hoe hoger de mate van vertrouwen, hoe verdergaand de spiegel van vertrouwen dus het inzicht in bedrijfsinformatie maar bijvoorbeeld ook in elkaars presteren moet zijn. Het streven is om alle informatie die inspireert en motiveert om de doelstellingen te halen inzichtelijk gemaakt wordt en ook wordt besproken.

“Het streven is om alle informatie die inspireert en motiveert

om de doelstellingen te halen inzichtelijk wordt gemaakt en ook wordt besproken.”

Inspireren en motiveren

Welke informatie dat is, haal je op door met elkaar het gesprek aan te gaan over welk gedrag nodig is om de gewenste resultaten te realiseren. Je bespreekt ook samen hoe je die informatie weergeeft, zodat iedereen het goed begrijpt en bij wijze van spreken in één oogopslag, als op een dashboard van een auto, kan waarnemen op de momenten dat het er toe doet.

Is het op een transparante manier delen van informatie en deze regelmatig bespreken voldoende om vertrouwen te borgen? Nee, in het Semco Style model en ook in de praktijk in ieder geval niet. Dit is slechts één van de drie pijlers waar het principe op gebouwd is. Elkaar als volwassenen, dus als gelijkwaardige benaderen en behandelen, en je bewust zijn van de machtsafstand ten opzichte van je collega’s en deze zo klein mogelijk willen maken zijn de andere twee. Het is wel een eerste en heel belangrijke stap naar een manier van werken waarin autonomie ervaren en eigenaarschap gestimuleerd wordt. Aspecten die direct gerelateerd zijn aan de mate waarin je werkgeluk ervaart!

Verder bouwen op vertrouwen

Vertrouwen is het eerste principe en transparantie is de eerste van de drie pijlers voor dit principe. De volgende keer staan we stil bij het principe van Alternatieve Controle. Denk dan aan vragen als; is het echt nodig wat we allemaal controleren en afvinken? Welk gedrag is nodig om de controle overbodig te maken? Wat zou er gebeuren als we sommige dingen minder of niet controleren? Kunnen collega’s elkaar controleren? Hoe vaak was de controle nou effectief nodig en is het inderdaad erg als het af en toe mis gaat? Vervolgens kijken we weer naar de pijler(s) voor het principe om wel in control te zijn maar niet de vrijheid van handelen te verliezen.

Wordt er in jouw organisatie veel gecontroleerd en ervaar je dat als ondersteunend of voelt het als zinloze bureaucratie? Stel je eens voor dat je het daar over kunt hebben met elkaar, wat zou dat voor de sfeer doen, denk je?

Nulmeting

Voor elk van de vijf principes zijn zo steeds drie pijlers benoemd die het principe steunen en versterken. Er zijn talloze aspecten waarmee de pijlers gebouwd kunnen worden en de principes ontstaan. Want op welke manier dit framework ingericht wordt en hoe ver je er als organisatie in wil gaan, is voor iedere organisatie anders en ook afhankelijk van de organisatiedoelstellingen. Daarom is het startpunt van de verandering ook vaak een nulmeting van de staat van de principes onder de mensen.

Wij noemen dat de ‘Semco Style Selfie’. Benieuwd hoe dit voor jouw organisatie er concreet uit zou kunnen zien? We gaan er graag over in gesprek met je!

Remco de Vette
r.devette@vibber.nl
+31 (0)6 21 28 02 06

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Assets

Partnerreferentie Ultimo en vibber

Een ijzersterke samenwerking in de fleetmanagement en logisitieke sector. Lees hier over het...

Vibber

Terugblik SEMCO-training De Waal

De Semco training voor leidinggevenden is er voor iedere medewerker die collega’s begeleidt, ondersteunt of aanstuurt. Noem het de...

Vibber

Kerstboodschap 2023

Afgelopen jaar stond in het teken van verandering, omdat we verhuisd zijn naar een pand in Rijswijk. Op ons nieuwe kantoor kunnen we onze...

Vibber

vibber rijdt MONO

Vibber is ambassadeur geworden van de MONO campagne en heeft zich aangesloten bij MONO zakelijk. Jaarlijks betreuren we in het zakelijk verkeer 240 doden en circa 12.000 ernstig...

People

medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk Auto Totaal BV

Het verhogen van het werkgeluk en de medewerkersbetrokkenheid stond centraal tijdens het project bij Auto...

Assets

vibber implementatie Ultimo werkplaatsmanagement en assetmanagement bij Spaansen

aanleiding Marcel Spaansen, manager bij Spaansen Materieel en Techniek, heeft de ambitie...

People, Vibber

betrokkenheid en werkgeluk binnen de automotive

Hoe kun je als autobedrijf zorgen dat je aantrekkelijk bent én blijft om bij te werken, waardoor er meer...

Assets, Projects

duurzaam assetmanagement bij Irado (video)

Vibber is door Irado gevraagd om duurzaam assetmanagement op te zetten. In de vorm van een volwaardige afdeling en de implementatie van...

People

vibber officieel partner van Semco Style Institute

Met de ondertekening van een partnerovereenkomst slaan vibber en Semco Style Institute de handen ineen om...

Assets

verhoging inzetbaarheid van wagenpark bij Wielemaker

Wielemaker is al meer dan honderd jaar actief in Middelburg met haar afvalinzameling en transport. Tot circa...

Vibber

happy vibber day!

Vibber is één jaar! Wij zijn hier uiteraard heel erg blij mee en dat mag gevierd worden. Aangezien het erg lastig is om dit te vieren in corona-tijd, moesten wij creatief zijn....

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Projects

digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Assets, Projects

Looije Verpakkingen: vooruit in facilitymanagement

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Assets, Projects

wagen- en materieelparkbeheer Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

autonomie en zelfsturing implementeren bij Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

trainingen van de vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw...

People, Projects

aftersales bijdrage: hét antwoord op dalend rendement

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

onafhankelijk audit bureau: controleren bij Mitsubishi Motors

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Lange Kleiweg 56c
2288 GK Rijswijk

hallo@vibber.nl
+31 (0)70 204 4242

Lange Kleiweg 56c
2288 GK Rijswijk

audits@vibber.nl
+31 (0)70 204 4045

© 2024 vibber B.V.