de EED-energieaudit: Hoe haal je er meer uit?

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

Wetten, richtlijnen, voorschriften: als organisatie heb je je aan een hoop regeltjes te houden. Veel organisaties kijken niet verder dan de verplichting waar ze aan moeten voldoen en zuchten opgelucht wanneer dat weer gelukt is om vervolgens door te gaan met de waan van de dag. Dat is jammer en een gemiste kans, vinden wij bij vibber. Want als je het goed aanpakt kan je er als organisatie zelf ook van profiteren. Maar hoe doe je dat dan op een verstandige en efficiënte manier? Ons ‘normale’ werk moet er immers niet onder lijden. Vibber past een aanpak toe waarbij je niet alleen voldoet aan de wettelijke verplichting, maar ook daadwerkelijk voordeel haalt uit de audit. Daarbij ontzorgt vibber volledig in het proces!

wat is de EED-energieaudit?

De EED Energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. De energie-audit geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen de onderneming. Ook geeft de audit inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan. Het gaat hier onder andere om het energieverbruik van gebouwen, industriële processen en installaties, inclusief het vervoer en de warmte.

duurzaamheid

Vibber streeft altijd naar duurzaamheid bij het uitvoeren van opdrachten voor onze klanten. Dit is dan ook altijd een onderwerp dat wij geregeld bespreken met de klant. Verduurzaming kan overigens op veel manieren want duurzaamheid is zeer breed te vertalen binnen organisaties in hun structuur, werkprocessen, en bedrijfsmiddelen. Daar ligt dan ook vaak de uitdaging. Waar begin je? Waar haal je het meeste rendement uit? Hoeveel kost dat me dan? Dit zijn vaak vragen die worden gesteld door de klanten. Een van de manieren om dit inzichtelijk te maken is de Energiescan. Wat dus voor bepaalde organisaties een verplichting is in de vorm van de EED energie-audit, maar wat wij overigens alle organisaties aanraden om te doen.

wat levert de EED-energieaudit mijn organisatie?

Ten eerste helpt de energie-audit bij het creëren van bewustwording ten aanzien van energieverbruik en daarbij om mogelijkheden voor kosteneffectieve energiebesparing te signaleren en te meten. Maar die bewustwording is natuurlijk nog maar de eerste stap. Er moet wel bereidheid zijn om de besparingsmaatregelen ook echt uit te voeren. Pas dan gaat u ervan profiteren. De besparingen van organisaties op energiekosten kan aardig oplopen. 10% is hier zeer haalbaar en zelfs meer. Investeringen die u doet kunt u gemiddeld binnen vijf jaar terug verdienen.

hoe pakt vibber deze audit aan?

De audit is verdeeld in een aantal stappen. De eerste stap is het verzamelen van de benodigde informatie. Dit wordt in samenwerking met de klant gedaan, omdat daar de gegevens vandaan moeten komen. Vervolgens wordt er op uw bedrijfslocatie ge-audit. De resultaten worden vervolgens geanalyseerd en op basis daarvan wordt de rapportage opgesteld. Vanuit daar worden de energiebesparende maatregelen opgesteld en het bijbehorende plan van aanpak wat het auditrapport compleet maakt. Vibber kunt u vervolgens ook ondersteunen bij het uiteenzetten van een roadmap en het opzetten van de energiemonitoring. Daarnaast ondersteunen we ook graag bij de implementatie om er voor te zorgen dat u ook echt de beoogde besparingen gaat behalen.

bent u auditplichtig?

Een onderneming is EED-auditplichtig in de volgende situaties:

Bent u niet zeker doe dan de wetcheck. Dit is een hulpmiddel van de Rijksoverheid.

Meer weten over de EED-energieaudit? Neem dan eens contact op met Annelien van Houwelingen (a.vanhouwelingen@vibber.nl | 0174 – 73 04 19)

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Vibber

ontdek vibber in onze bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

Vibber

van W&D consultants en WEL Company naar vibber

Twee bedrijven, één DNA. Speciaal voor de lancering van vibber creëerden wij een uniek boek dat het...

Projects

de digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Projects

assetbeheer & organisatieontwikkeling voor de Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

meer autonomie en zelfsturing voor Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw organisatie een must. Door hierop te focussen,...

People, Projects

hét antwoord op een dalende aftersalesbijdrage

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

respect voor de relatie tussen importeur en dealer

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Bandijkweg 46A
2676 LJ Maasdijk

hallo@vibber.nl
+31 (0) 174 730 419

© 2020 vibber B.V.