5 tips om te zorgen voor de juiste balans tussen jong en oud

vibber. Vooruit in beweging, bewogenheid en resultaat.

artikel door TMA – the Talent Company

Ze zijn zelf jong – vibber bestaat nog geen twee jaar – maar stiekem oude rotten in het vak. Het consultancybureau komt namelijk voort uit een fusie tussen twee bedrijven met jarenlange ervaring in de automotive branche. Samen bestormen ze de markt als vibber, waarbij ze de ideale balans hebben gevonden tussen jongere en oudere medewerkers. Hoe? Vijf tips van vibber!

Een starter met drie tot vijf jaar ervaring… Tiffany Tempelaar, manager bedrijfsvoering bij vibber, snapt niet dat er nog naar wordt gevraagd in een vacature. “Wij kijken liever naar potentie dan alleen naar diploma en ervaring”, zegt ze. “Waar heb je aanleg voor, wat kun je ontwikkelen? Dat vinden wij een prettiger insteek voor een sollicitatiegesprek. Als jij het DNA van vibber hebt, kunnen we je de rest wel leren.”

Vibber is voortgekomen uit W&D Consultants en WEL company. De twee bedrijven werkten al jaren samen en besloten in 2019 samen verder te gaan. Een jaar later werd vibber officieel geboren. Tempelaar is naast manager bedrijfsvoering ook TMA Professional.


Zelfsturende organisatie

Om te zorgen dat ze bij vibber mensen met het juiste DNA aantrekken, is de TMA Talentenanalyse onderdeel van de sollicitatieprocedure. “Eerst is vooral het gevoel dat we bij een kandidaat hebben belangrijk”, vertelt Tempelaar. “Vervolgens kijken we of onze manier van werken aansluit bij die persoon. Ten slotte kunnen we dankzij de talentenanalyse zien of deze persoon happy kan worden binnen onze organisatie.”

De organisatie is zelfsturend en dat is, in de automotive sector waarin vibber actief is, ‘best bijzonder’. “Veel mensen in onze branche zijn gewend aan een hiërarchische structuur binnen een bedrijf”, legt Tempelaar uit. “De omschakeling kan dan groot zijn. TMA is een topmanier om hierover het gesprek aan te gaan, omdat je veel specifieker vragen kunt stellen om uit te vinden of die werkwijze bij iemand past. Mensen die een langer arbeidsverleden hebben, zijn vaak meer gewend aan een hiërarchische structuur. Dat betekent niet dat zij dat ook fijn vinden; soms is het meer dat ze niet anders kennen, maar best willen.”

Uitwisseling van kennis

De gemiddelde leeftijd van de vibber-medewerker ligt rond de dertig jaar. “Wij hebben genoeg jonge mensen met innovatieve ideeën en ouderen met ervaring”, zegt Tempelaar. “Daardoor krijg je een mooie uitwisseling van kennis en dat is heel waardevol voor een bedrijf. Maar je kunt er niet zomaar van uitgaan dat het wel goedkomt als je meerdere generaties op de werkvloer hebt. Er zijn gewoon verschillen en daar moet je iets mee.”

Tempelaar deelt daarom een aantal tips vanuit vibber:

  1.  Bepaal als bedrijf eerst je kernwaarden en wat voor type medewerker daarbij past. Op die manier trek je de mensen aan die bij jouw bedrijf passen, of het nu jonge talenten zijn of mensen met veel ervaring. Als je continu mensen aanneemt die buiten je kernwaarden vallen, wordt het moeilijker om de harmonie te bewaken.
  2. Wees er als HR/Management alert op dat je bij het aannemen van nieuwe medewerkers de goede balans tussen jong en oud behoudt. Het uitgangspunt moet zijn: iedereen kan van elkaar leren.
  3. De jongere generaties zijn iets sneller bereid om met talenten en competenties aan de slag te gaan én om deze te gaan uitnutten. Zelfontplooiing en toekomstperspectief zijn belangrijke begrippen onder jongeren. De (oudere) medewerkers met meer werkervaring hebben uiteraard veel competenties, maar zijn zich nog niet heel bewust hoe ze hier handen en voeten aan kunnen geven. Of hoe ze kunnen inspelen op hun talenten. Ga het gesprek aan met werknemers en leg de verantwoording bij henzelf neer. TMA biedt met de talentenanalyse(s) en de 360 Graden Feedback prachtige tools voor werknemers om inzicht te krijgen in hun potentie.
  4. Creëer een buddy-systeem, waarbij je jonge en oudere medewerkers aan elkaar koppelt om ervaringen en frisse, nieuwe ideeën uit te wisselen. De buddies moeten wel openstaan voor elkaars input. Bij een buddy-systeem zie je dat veel vragen onderling worden beantwoord en er uiteindelijk minder vragen bij management/direct leidinggevende worden neergelegd. Bovendien groeit het onderling vertrouwen.
  5. Zorg dat je binnen de organisatie transparant bent. Dan durven mensen elkaar sneller aan te spreken als ze verschillend over zaken denken.

En als aanvulling op de laatste tip: “Wellicht gaat elkaar aanspreken makkelijker in een zelfsturende organisatie, omdat er geen hiërarchische structuur is. Als je ook een zelfsturende organisatie wilt, kun je met behulp van de TMA Methode heel goed een meting verrichten om te kijken of je daar het juiste team voor hebt of hoe je dat creëert: wat mis ik in het team, welke skills heb ik nodig om de rest te complementeren? Dan kun je daar vervolgens op inspelen bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers.”

Meer weten over vibber? Check vibber.nl! Wil je meer informatie over hoe je TMA op de beste manier kunt inzetten als je verschillende generaties op de werkvloer hebt (of wilt)? Of wil je juist meer inzicht in hoe je je organisatie zelfsturend kunt maken? Mail info@tma.nl

vibber. Toekomstgericht met aandacht voor continuïteit en duurzaamheid.

wat ons bezighoudt
Benieuwd wat ons bezighoudt? Hier vind je ons nieuws, onze cases, blogs en meer.

Assets

Partnerreferentie Ultimo en vibber

Een ijzersterke samenwerking in de fleetmanagement en logisitieke sector. Lees hier over het...

Vibber

Terugblik SEMCO-training De Waal

De Semco training voor leidinggevenden is er voor iedere medewerker die collega’s begeleidt, ondersteunt of aanstuurt. Noem het de...

Vibber

Kerstboodschap 2023

Afgelopen jaar stond in het teken van verandering, omdat we verhuisd zijn naar een pand in Rijswijk. Op ons nieuwe kantoor kunnen we onze...

Vibber

vibber rijdt MONO

Vibber is ambassadeur geworden van de MONO campagne en heeft zich aangesloten bij MONO zakelijk. Jaarlijks betreuren we in het zakelijk verkeer 240 doden en circa 12.000 ernstig...

People

medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk Auto Totaal BV

Het verhogen van het werkgeluk en de medewerkersbetrokkenheid stond centraal tijdens het project bij Auto...

Assets

vibber implementatie Ultimo werkplaatsmanagement en assetmanagement bij Spaansen

aanleiding Marcel Spaansen, manager bij Spaansen Materieel en Techniek, heeft de ambitie...

People, Vibber

betrokkenheid en werkgeluk binnen de automotive

Hoe kun je als autobedrijf zorgen dat je aantrekkelijk bent én blijft om bij te werken, waardoor er meer...

Assets, Projects

duurzaam assetmanagement bij Irado (video)

Vibber is door Irado gevraagd om duurzaam assetmanagement op te zetten. In de vorm van een volwaardige afdeling en de implementatie van...

People

vibber officieel partner van Semco Style Institute

Met de ondertekening van een partnerovereenkomst slaan vibber en Semco Style Institute de handen ineen om...

Assets

verhoging inzetbaarheid van wagenpark bij Wielemaker

Wielemaker is al meer dan honderd jaar actief in Middelburg met haar afvalinzameling en transport. Tot circa...

Vibber

happy vibber day!

Vibber is één jaar! Wij zijn hier uiteraard heel erg blij mee en dat mag gevierd worden. Aangezien het erg lastig is om dit te vieren in corona-tijd, moesten wij creatief zijn....

Vibber

ontdek vibber in onze toffe bedrijfsvideo

W&D consultants en WEL Company, twee bedrijven, één DNA. Humor, strijdlust en broederschap. Beide gestart vanuit een passie voor...

vibber gecertificeerd implementatiepartner van Ultimo Software

Vibber en Ultimo hebben een overeenkomst getekend! Vibber gaat als gecertificeerd implementatiepartner van...

Projects

digitalisering van aftersales binnen Toyota

Binnen steeds meer automotive organisaties is een digitale transformatie van aftersales-processen zichtbaar....

Assets, Projects

Looije Verpakkingen: vooruit in facilitymanagement

Looije Verpakkingen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast uitzendbureaus zijn er een aantal mooie...

Assets, Projects

wagen- en materieelparkbeheer Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis stond voor de uitdaging om haar eigen wagenpark en materieel te verduurzamen tegen...

People

autonomie en zelfsturing implementeren bij Neo-Mundo

Mijke Eggink, eigenaresse van Neo-Mundo, is gefascineerd door de theorieën over autonomie en zelfsturing...

Vibber

trainingen van de vibber academy

Vibber staat voor vooruitgang en beweging. Om dit te realiseren, is persoonlijke ontwikkeling en het werven van kennis binnen jouw...

People, Projects

aftersales bijdrage: hét antwoord op dalend rendement

Het rendement binnen de automotive-retail (en dan vooral van dealerbedrijven) staat al jaren onder de druk....

Audits

onafhankelijk audit bureau: controleren bij Mitsubishi Motors

Hoe betrouwbaar auto’s ook zijn, het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er binnen de garantietermijn iets...

Meer weten?

Neem vooral contact met ons op!

Lange Kleiweg 56c
2288 GK Rijswijk

hallo@vibber.nl
+31 (0)70 204 4242

Lange Kleiweg 56c
2288 GK Rijswijk

audits@vibber.nl
+31 (0)70 204 4045

© 2024 vibber B.V.